300 ord om Djengis Khan

For et par uker siden kontaktet jeg et firma som driver med oversetting. Jeg ønsket å jobbe freelance for de, og de ga meg to oppgaver for å «teste meg». Den ene var en svensk tekst som skulle oversettes til norsk. Den andre oppgaven var å skrive 300 ord om Djengis Khan. 

Djengis Khan (ca. 1162-1227)

Da han kom til verden, fikk han navnet Temújin. Hans far var stammehøvding og ble drept da Temújin var 9 år gammel. Dette ble starten på noen harde år for Temújin og resten av familien hans. Selv med høvdingblod i årene, var han nå nederst rangsstigen.

Han forsto raskt at for å overleve måtte han oppdrive makt. Temújin klarte å samle mongolene på tvers av stammer som tidligere hadde vært i krig, og dannet dermed en stadig større og mer mobil hær. Han tok nå navnet Djengis Khan, som betyr «den største hersker».

Djengis Khan var en av historiens mest brutale og kaldblodige herskere, men han var også en glimrende strateg og organisator. Han skapte allianser med de som var sterkere enn ham og utkjempet kun slag han var sikker på å vinne. Hans veltrente armé kunne tilbakelegge store avstander på kort tid og var svært lojal mot sin barbariske leder.

Han erobret hele kontinentet med sin effektive og dyriske krigføring, og det sies at han er ansvarlig for omkring 40 millioner menneskers død. Frykt var hans viktigste våpen. Massakre, terror og massevoldtekter var en del av hans taktikk og gjorde hans fiender nærmest paralysert av frykt. Fra år 1206 til hans død i 1227 erobret Djengis Khan verdenshistoriens største imperium – Mongolriket. På det største strakte dette seg fra Øst-Europa i vest til Korea i øst og fra Sibir i nord til Omanbukten i sør.

Det er nok av myter rundt Djengis Khans liv, men de mest berømte omhandler likevel hans død. Noen mener han ble drept på slagmarken, andre hevder at han døde av malaria. Uansett hvordan han døde, gjorde hans tilhengere seg stor umake av å holde gravstedet hans hemmelig. Gravkammeret ble møysommelig skjult og er fremdeles et mysterium for historikere verden over.

Advertisements

Gi meg gjerne en tilbakemelding <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s